Tips

Udforsk din rygeprofil:

Hvor ryger jeg?

Hvornår ryger jeg?

Med hvem ryger jeg?

Hvor meget ryger jeg?

Hvordan ryger jeg?

Hvorfor ryger jeg?

 

Du kan først ændre dine vaner når du kender dem.

Vær opmærksom på at abstinenser ved nedtrapning og rygestop kan minde om de samme symptomer som ved angst, depression, skizofreni og andre psykiske belastninger. 

Men det er ikke din sygdom “der taler”, det er kroppen som afgifter sig fra nikotin.

Husk: du kun er EN cigaret fra at være røgfri!

Hvis du savner at bruge din lighter, kan det måske hjælpe dig at tænde stearinlys i dit hjem. På den måde holder du fast i din lighter, og få ild, og skaber hygge omkring dig.

 

Hvilken følelse giver det dig at ryge? Ro, afslapning, glæde? Hvad kan du gøre for at skaffe samme følelse? Være sammen med dit (barne)barn, læse en bog, tage på fisketur, strikke, lytte til musik eller podcasts? 

Det handler om at finde alternativer til at ryge.

”Jeg er røgfri”. ”Jeg er ex-ryger”. ”Jeg er stoppet med at ryge”. Sig det til dig selv, også selvom du ikke er nået helt i mål. Du forbereder din hjerne på fremtiden. Den dag, du har røget din sidste smøg, så har du styrket din indre tro på det. Det vil gøre det lettere at holde dit rygestop.

Glæd dig til at du ikke længere skal pudse briller så ofte som dengang du røg.

Jeg havde en rygestopper, som ikke ville sige at han var stoppet, fordi det kunne medføre dumme kommentarer. I stedet sagde han den første tid “Jeg springer over” eller “Jeg trænger ikke lige nu”.

Er du vant til at tænde en smøg, når du stiger ud af bilen? Hav en æske pastiller eller tyggegummi, og tag en i munden i stedet. På den måde erstatter du den gamle vane, med en sundere vane.

Er det utrygt at have tomme lommer? For nogen  giver det tryghed stadig at have en lighter i den ene, og et TOM cigaretpakke i den anden, i den første tid efter rygestoppet. 

 

 

 

Ryger du fordi du er stresset? 

Eller er du stresset fordi du ryger?

 

Rygestoppet er ikke dit mål. Det er et middel til at nå de rigtige mål fx at få mere luft og energi, være en god rollemodel, føle bedre velvære og god samvittighed, have flere penge til rådighed til opsparing, rejser eller hobby.

 

Parkerer du i det fjerneste hjørne af butikken – en smøgs længde fra døren?  Bliv ved med det efter dit rygestop. Det giver ekstra forbrænding.

Prøv det. Gør det. Giv dit rygestop en chance. Aftal med dig selv, at du holder dig røgfri i 3 timer. Ros herefter dig selv med et skulderklap, og positive tanker til dig selv: fx ”GODT GÅET!” Når vi overholder aftaler med os selv – også de helt små – så skal vi anerkende det. Det gør psyken stærkere. 

Næste aftale er så 4 timer, så 5 timer….osv

Vidste du, at du udnytter alkohol bedre efter rygestoppet, og dermed risikerer at blive hurtigere beruset, hvis du fortsætter med at drikke samme mængde som du plejer?

 

Vær opmærksom på at din krop får mere ud af koffein i kaffe og energidrikke efter et rygestop. Hvis du drikker samme mængder efter rygestoppet, kan du komme til at mærke hovedpine, uro og mavepine. Det føles som abstinenser, men kommer ikke fra smøgerne.

 

 

Kunne man ikke bare gøre salg af cigaretter ulovlig, så de ikke var i butikkerne? Det er et klassisk ønske fra en, der er i rygestopproces. Livet er fyldt med fristelser. Der er smøger, slik, alkohol, tiltrækkende mennesker og spændende tv-serier. Kunsten er at kunne være i livet med alle dets tilbud og fristelser. Du kan lære at vælge det, der er godt for dig – både kort og langt sigt.

 


Spil dit yndlingsmusik, syng, dans, lad hænderne tromme på rat, bord eller ben. Når lysten til at ryge kommer snigende, kan musik være en genial afledning.

Det primære formål med at ryge din næste smøg, er at fjerne abstinenserne fra den foregående. 

Jo bedre du bliver til at håndtere dine abstinenser, jo lettere bliver dit rygestop.

 

 

Du har IKKE rygrad som en regnorm! 

Dine tidligere tilbagefald skyldes manglende REDSKABER. 

Kæmpe forskel!

 

  

Fra i dag køber du kun en pakke cigaretter pr. dag. Ikke andet. Heller ikke lige en liter mælk eller et brød. Kun cigaretter. En pakke. Også selvom I måske er to, der ryger hver sit mærke. Isoler vanen med at købe tobak. Det er en vaneændring med stor effekt. Og det vil du især mærke den dag du bliver røgfri.

 

 

Forberedelse, forberedelse, forberedelse. En af de vigtigste ingredienser forud for rygestoppet. Jo mere forberedt, jo mindre frygt, jo større mod, jo bedre chance for succes.

 

 Din sidste cigaret. Hvordan forestiller du dig at den skal ryges? I dit eget selskab, eller sammen med andre? Om morgenen eller aftenen? Som en ud af mange, eller solo? Hvad gør du bagefter? Går i seng, på arbejde eller i haven? Jo bedre forberedt du er, jo lettere vil det blive at gennemføre dit rygestop.

 

 

 

Har du husdyr? De vil elske dig for at gøre hjemmet røgfri. Du vil opleve, at kattens sorte bussemænd forsvinder, og næsen bliver mere lyserød. Hunden vil blive mere aktiv i hele boligen og komme tættere på dig. Hvis dine husdyr hoster eller nyser en del, vil de muligvis stoppe med det, når der ikke bliver røget indendøre.

 

 Det er individuelt, om du skal have cigaretter liggende eller ej, i forbindelse med dit rygestop. Du finder hurtigt ud af hvad der virker bedst for dig. Hvis du beholder smøger efter din stopdag, vil jeg foreslå at du taper pakken ind, og pakker den langt væk, så de er svært tilgængelige.

 

 

 

Måske er dine negative tanker om andre ex-rygere, dybest set er en forhindring for dig i at gennemføre dit rygestop. Er du inderst inde bange for at blive forfærdelig, hysterisk, bedrevidende, hoverende, kedelig, negativ, kritiserende eller frelst? Dine tanker er afgørende for din motivation. De negative ex-rygere, var også negative FØR de blev røgfri. Der er utallige ex-rygere, som er positive, glade, fyldt med energi, stolte, sunde og sjove. Identificer dig med dem, og få lettere ved dit rygestop. 

 

 99% stopper på deres stopdag. Forskellen er så hvor længe de holder deres stop. 3 minutter, 3 timer, 3 dage, 3 uger eller 3 måneder – eller noget midt imellem? Det handler om at tage minutterne, timerne og dagene i bidder, og hele tiden rose sig selv for de cigaretter der IKKE bliver røget. En efter en. 

 

 Giv de sidste to smøger før dit rygestop, en særlig betydning. Den ene ryges som ”min bedste ven”, hvor du tænker på, at den har været der i med- og modgang som en fast støtte. Den anden ryges som ”min værste fjende”, hvor du tænker på, at den suger livet ud af kroppen, har forurenet dig med giftstoffer og givet utryghed. 

 

Jeg oplever, at rygere kan være slemme overfor andre rygere. Gravide, folk der er indlagt, mennesker med kræft eller KOL, der ryger, får kritik andre rygere, over at de ikke har fået stoppet. Vis hinanden respekt! Alle har deres grunde til at ryge. Modet til at stoppe, skal være større end frygten for at stoppe. Sådan er det for alle – uanset vilkår.

Hvad husker du fra tidligere rygestop? Hvad var godt? Hvad var mindre godt? Husk at dit rygestop i dag ikke kan sammenlignes med tidligere stop. Der sker hele tiden forandringer i dit liv og din livssituation, som har indflydelse på dine tanker, følelser og handlinger – og dermed også på dit rygestop.

Gang er godt i din rygestopproces. Den påvirker ikke appetitten og er skånsom for leddene. Du forbrænder kalorier og påvirker dit humør, så du bliver gladere. Nogle rygestoppere bruger en gåtur om huset som afledning ved rygetrang, andre går længere ture, og nyder at mærke forbedringen på konditionen.

Har du rygeTRANG eller rygeTANKER? 
Kroppens trang til nikotin forsvinder allerede efter nogle uger. Herefter er det kun tankerne, som giver lyst til at ryge. Hvis nogen påstår, at de har TRANG efter flere år, så tro dem ikke.

De har TANKER, der giver dem lyst til at ryge. Vores tanker kan vi erstatte med nye tanker, så lysten til at ryge hurtigt forsvinder.

Ryg når du rygerGør ikke andet imens. Ingen Facebook, tv eller andre sociale medier. Nej til at tale i telefon med en smøg. Slut med at tale med nogen imens. Skil tingene ad. Du vil blive opmærksom på din rygning på en helt ny måde.

Rejs dig op hver gang du vil rygeDet at sidde ned er belønningen efter at du har skoddet smøgen. Gør det ukomfortabelt at ryge, så din motivation stiger

Hvad er dine vigtigste grunde til at ryge?
Hvad er dine vigtigste grunde til at ville stoppe med at ryge?

Er du træt, så hvil.  Er du sulten, så spis. Er du tørstig, så drik. Er du trist, så sørg. Keder du dig, så nyd det eller find på noget. Mange af dine smøger, dækker over en følelse. Øv dig på at analysere hver eneste cigaret. Lige før du tænder den, skal du spørge dig selv, hvilken følelse du dybest set, er ved at ryge på.

Fra rygetrang til rygetanker. Kroppens trang til nikotin forsvinder allerede efter nogle uger. Herefter er det kun tankerne, som giver lyst til at ryge.

Det er vigtigt at vide at for mange er rygestoppet lettere end de troede. Den sværeste del var at tage skridtet.

Kan du høre dig selv? Hvor meget hoster, raller og piber du i løbet af en dag, og hvornår?  Spørg dine nærmeste. Skriv det op. Så har du konkret fakta at sammenligne med 3 dage, 1 uge og 1 måned efter din stopdag.

Jo bedre du bliver til at spise regelmæssigt, får daglig motion, omgås mennesker du kan li og får sovet nok, jo lettere bliver det at gennemføre et langvarigt rygestop. 

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.