Jeg er en, der smugryger

”Jeg skammer mig over, at jeg ikke kan stoppe med at ryge”, ”Min kone tror, at jeg er stoppet”, ”Efter 30 års rygning, ved mine forældre stadig ikke at jeg ryger”, ”Jeg er sådan set røgfri, fordi de smøger, som jeg får af andre ikke `tæller`”, ”Vi sad på hug bag en busk i pausen. Pludselig stod chefen der. Jeg følte mig som en lille dreng, taget på fersk gerning. Det var så pinligt”, ”Min familie må ikke finde ud af at jeg ryger”, ”Jeg ryger kun når jeg er alene”, ”Ingen må vide at jeg ryger”

 

Der kan være meget smerte forbundet med at skulle holde en adfærd hemmeligt, som andre ikke må vide om en.

 

Det kommer bag på mange, når de hører, at jeg jævnligt møder rygere, som bruger de mest kreative metoder på at holde deres rygning skjult for omgivelserne.

På samme måde som dem, som drikker, spiller, spiser eller motionerer i smug, og som for alt i verden ikke ønsker at blive opdaget!

 

Selvom motivationen ofte er der med tanken: ”I morgen stopper jeg”, lykkedes det sjældent mere end nogle timer, dage eller uger. Efterfulgt af en endnu større vrede, skuffelse og fortvivlelse over sig selv.

Tanken om at føle sig som en taber, som ikke kan finde ud af noget så ”simpelt” som at stoppe med at ryge, er gift for ens selvopfattelse.

 

Mange skammer sig både over at de smugryger, og over at de ikke ”bare lige” kan stoppe, ligesom de har læst, hørt eller forestillet sig andre gøre det.

 

Det er fordi, det ikke handler om ”bare lige”.

 

Hvis du vil ud af den onde spiral, vil jeg anbefale dig, at arbejde med dine tanker om dig selv!

 

Erkend, at du ryger hemmeligt. Sig det højt til dig selv eller skriv det op, så du ser det sort på hvidt.

 

Det kan også være, at du har erkendt det i årevis, og at det er blevet helt normalt for dig.

 

Uanset hvad, så vil jeg opfordre dig til følgende:

  1. Gennemgå historien. Hvornår begyndte det? Hvordan begyndte det? Hvad skete der omkring dig?
  2. Læg mærke til hvad du fortæller dig selv om det. Siger du ”jeg er hemmelig ryger” eller ”jeg er en, der ryger hemmeligt”? Det første henfører til at det er noget du ER, altså din identitet. Det andet fortæller dig, at det er noget du GØR, altså din adfærd. Gør din smugrygning til din adfærd, for den kan du ændre på!
  3. Fortæl dig selv, og gerne dit spejlbillede ”Jeg er en, der ryger hemmeligt, og det vil jeg stoppe med at være”.
  4. Beslut med dig selv, om du vil fortsætte med at ryge eller om du vil stoppe med at ryge.

Begge dele kræver, at du svarer på spørgsmålet HVORFOR? Hvorfor vil du henholdsvis fortsætte eller stoppe? Hvad har det givet dig at ryge indtil nu? Hvad har du undgået ved at smugryge? Hvad vil du få ud af at fortsætte eller stoppe? Hvad følte du at du var for en person, mens du røg hemmeligt, og hvordan vil du opfatte dig selv som fortsat ryger eller røgfri?

 

For mine rygestoppere er ærlighed, hjælpsomhed og frihed ofte store værdier. De er umulige at efterleve samtidig med smugrygning, og derfor er det så vigtigt, at få din adfærd ændret, hvis du vil være dig selv tro, uanset om du fortsat vil ryge eller blive røgfri.

 

Hvad er dit næste skridt?

 

Kontakt mig for personlig vejledning.

 

Venlig hilsen

Tina Kreutzer

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.